Tilly Kraaijvanger

Tilly is gefascineerd en gepassioneerd door zilver en dit uit zich in de “sierraadsels”, zoals ze ze zelf noemt. Elk stuk is uniek!  Werken met zilver is een ontdekkingsreis voor haar; ze kan er honderdduizend wegen mee inslaan en steeds weer wordt haar nieuwsgierigheid gewekt en kan ze nieuwe mogelijkheden kiezen en daardoor zichzelf blijven ontwikkelen. Haar sieraden hebben vaak een vorm, tekening of lijn die iets natuurlijks heeft en doet denken aan boomschors, takken of grillige rotsformaties. De natuur in al haar organische verschijningsvormen is dan ook haar voornaamste inspiratiebron.

Na haar opleiding kwam ze bij toeval terecht in Chiang Mai, de zilverstad van Thailand. Op deze plek is ze op zoek gegaan naar adressen voor een werkstage en heeft ze haar technieken verder uitgediept.  Bij Tilly ligt de uitdaging vooral in het ontwerpen. Mede dankzij de technische kennis en kunde van de vakmensen in Chiang Mai lukt het om de ideeën die ze in haar hoofd heeft om te zetten van ontwerp naar sieraad. Het geeft Tilly voldoening als ze iets maakt waarvan de drager zegt: ‘dit doe ik nooit meer af!’ Het doet haar plezier als iemand zich door het dragen van haar sieraad goed of bijzonder voelt, dan is haar doel bereikt.

Tilly Kraaijvanger bij Galerie Kunstproeven

Cel Dewaide

Cel Dewaide schildert, tekent en dicht. In woord en beeld schept hij zijn eigen wereld waarin melancholie en levensvreugde hand in hand gaan.
Hij vertelt graag verhalen, verzacht zijn werkelijkheid met sprookjesfiguren, maar schuwt de waarheid niet. Hij haalt ergens naar hier in kleurrijke beelden, en laat anderen er van meegenieten.
In zijn poëzie veegt Cel Dewaide thema’s als de dood, afscheid nemen, zijn vader, de waanzin en de liefde in zijn eigen heldere stijl bij elkaar. Soms schrijnend maar altijd vol van liefde voor het leven zelf.


Cel Dewaide bij Galerie Kunstproeven

Nicole Boessen

Onder het label ByNic maakt Nicole Boessen handgemaakte eigentijdse tassen, armbanden van onder andere stof en leer.

Nicole gebruikt hiervoor bij voorkeur ‘vintage’ materialen zoals leren jassen, kantjes, knopen en oude sieraden.

Ze vindt deze materialen op rommelmarkten die ze regelmatig afstruint en waar ze vaak de mooiste dingen tegenkomt die voor andere geen waarde meer hebben, maar die haar meteen inspireren om er mee aan de slag te gaan!

Nicole Boessen gebruikt ook nieuwe afgedankte materialen zoals gordijn- en meubelstalen van stof en leer die uit de collectie gaan en niet meer gebruikt kunnen worden. Deze komen dan samen en gaan een heel nieuw leven leiden in de vorm van een unieke tas.

Onder het label ByNic maakt Nicole Boessen handgemaakte eigentijdse tassen, armbanden van onder andere stof en leer. Nicole gebruikt hiervoor bij voorkeur ‘vintage’ materialen zoals leren jassen, kantjes, knopen en oude sieraden. Ze vindt deze materialen op rommelmarkten die ze regelmatig afstruint en waar ze vaak de mooiste dingen tegenkomt die voor andere geen waarde meer hebben, maar die haar meteen inspireren om er mee aan de slag te gaan! Nicole Boessen gebruikt ook nieuwe afgedankte materialen zoals gordijn- en meubelstalen van stof en leer die uit de collectie gaan en niet meer gebruikt kunnen worden. Deze komen dan samen en gaan een heel nieuw leven leiden in de vorm van een unieke tas.



Nicole Boessen - Bynic - bij Galerie Kunstproeven

Marjan Smit

Grafiek en glasobjecten

Er is geen verschil tussen haar grafiek en glas. Je ziet stoere, robuuste lijnen maar wanneer je dichterbij komt ontdek je sprookjesachtige details, een vrolijke en ontembare fantasie. De kleuren zijn aards en diep, vitaal en sprekend.

De levenslust van Marjan zie je in haar prenten. Alles lijkt zo spontaan, zo moeiteloos, maar haar vakmanschap is groot. Zij beheerst het grafisch vakmanschap tot in de puntjes. Ze maakt doge naald etsen, een manier van etsen zonder gebruik van zuren waarbij het gewenste beeld, in spiegelschrift, met een scherp voorwerp direct in een stalen plaat wordt gekerfd. Daarna volgen drie drukgangen op vochtig papier en onder een zware pers.

Een ander ambacht dat Marjan sinds 2003 beheerst is dat van het glasgieten. Ze is een van de weinige echte sand-casters in Nederland. Het heeft een poosje geduurd maar Marjan Smit is er echt in geslaagd om haar beeldtaal van haar etsen te vertalen naar het massieve glas. Er is letterlijk een dimensie bijgekomen, maar de vitaliteit, de kleuren, de inspiratiebronnen zijn hetzelfde gebleven.



Marjan Smit bij Galerie Kunstproeven

Sandrien Wansink

Er zijn zo van die ideeën die vragen om anderen. Sandrien Wansink [Maastricht] heeft zes kunstenaars uitgenodigd om met haar een dialoog in beeld te voeren. Begeleid door een handgeschreven brief per ouderwetse post verstuurd, heeft zij ieder van hen een tekening gestuurd, met de vraag daar op te reageren met een eigen beeld. Door de diversiteit aan beeldpartners, zijn er vier verschillende werken ontstaan.

“Het was heel spannend als er weer een envelop in de brievenbus lag. Wat heeft iemand gemaakt. Elke keer een verrassing. Maar ook de schroom om zomaar iets toe te voegen of misschien zelfs wel weg te halen uit het werk van een ander.”

Haar beeldpartners waren: Liliane Konings, Han Rameckers, Stephanie Timp en Lisette Wansink.

Tijdens de expositie #12 Art Walk is Sandrien Wansink met een twaalftal bezoekers van de expositie een nieuwe ‘dialogue imaginaire’ begonnen. Deze bezoekers hebben een een ‘mystery envelops’ ontvangen met daarin een eerste tekening. De resultaten van de artistique dialoog verschijnen te zijner tijd op haar website.



Sandrien Wansink bij Galerie Kunstproeven